Sananvapaus Euroopan unionin oikeudessa

Tiedostolataukset

Kirjoittajat

Mikko Hoikka

Avainsanat:

sananvapaus, sananvapaus → EY-oikeus, Euroopan unioni → perusoikeudet, Euroopan ihmisoikeussopimus → artikla 10, Euroopan unionin perusoikeuskirja, sisämarkkinat

Tiivistelmä

Viestintää säännellään yhä useammin Euroopan unionin oikeudessa. Viestintä­oikeutta koskevassa perusoikeusvalvonnassa ja sananvapausrajoitusten punnin­nassa unionin oikeuden itsenäisellä perusoikeusdoktriinilla on vastaavasti yhä suurempi painoarvo. Yhteisöjen tuomioistuimen tähänastista tapaa käsitellä pe­rusoikeuksia ja niiden rajoitusperusteita on viime aikoina kuitenkin aiheellisesti kritisoitu.

Eurooppalaisiin sananvapaustulkintoihin liittyy pysyvä ristiriitapotentiaali unionin oikeuden, ihmisoikeussopimuksen ja unionin jäsenvaltioiden kansallis­ten valtiosääntöjen välillä. Unionin nykyiset vaikeudet saattaa perusoikeuskirja oikeudellisesti sitovaksi sekä liittyä jäseneksi ihmisoikeussopimukseen tekevät ongelmakentästä erityisen ajankohtaisen.

Kirja on jaettu kolmeen pääosaan. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan sanan­vapauden määrittelemiseen liittyviä ongelmia Euroopan unionin oikeuslähteissä, jäsenvaltioiden yhteisessä valtiosääntöperinteessä sekä Euroopan ihmisoikeus­sopimuksen ja unionin perusoikeuskirjan 11 artiklan tulkinnassa. Kirjan toisessa osassa keskitytään unionin sananvapaussuojan suhteeseen integraation ytimessä oleviin sisämarkkinoiden perusvapauksiin. Kolmannen osan teemana on unio­nille ja sen jäsenvaltioille kuuluva sananvapautta ja sitä rajoittavia perusoikeuk­sia koskeva aktiivinen turvaamisvelvollisuus.

Tutkimus avaa tärkeää keskustelua sananvapaustulkintojen ristiriitaisuudesta, eurooppalaisen sananvapausperinteen yhdistävistä ja erottavista tekijöistä sekä unionin oikeuden perusoikeusulottuvuuden kehittämisestä. Se soveltuu unionin oikeuden sisäisestä näkökulmastaan huolimatta myös yleiseksi johdatukseksi sa­nanvapautta ja sen rajoittamista koskevaan valtiosääntöoikeudelliseen argumen­taatioon.

Väitöskirja: Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta, 2009.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2009-01-01

Verkkokirjan ISSN

2814-8053

Painetun kirjan ISSN

0356-7206